cit cat

Wednesday, July 14, 2010

AWASSSS!!!!!...KELADI BERACUNSalam,
Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian yang jarang dilapurkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".

Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

Wasallam

"Malaysia Inovatif, Meraikan Kreativiti"

Saya yang menurut perintah,

Norfadzli

____________________
Mohd Norfadzli bin Abd Azizir
Pusat Maklumat Sains dan Teknologi (MASTIC)
Aras 4,Blok C5,Kompleks C,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62662 Putrajaya.

2 comments:

  1. baru ku tahu...ada banyak tanam dalam pasu kat spa...nasib baik anak tunggal saya tak pernak termakan daun pokok tu...saya akan buang pokok ini...mmg cantik...huhuhu...sayang nak buang..tp kalau blh bw maut...buang jelah...

    ReplyDelete
  2. anak sy 2 thn lebih, pernah tergigit,dan dia asyik terberak2... disebabkan dia masih menyusu badan jadi susu ibu tu boleh naturalkan racun itu... wallahualam...

    ReplyDelete